Οι περιγραφές προϊόντων σε eshop είναι ένα από τα πιο “ζωτικά” σημεία στις online πωλήσεις. Είναι η λεπτή γραμμή που κάνει τον επισκέπτη να πειστεί να αγοράσει ή να φύγει. Οι λόγοι αποχώρησης φυσικά μπορεί να ποικίλουν αλλά δύο είναι οι πιο σημαντικοί:
- Δεν πείστηκε ότι το προϊόν θα του προσφέρει όλα όσα θέλει!
- Δεν ένιωσε ασφάλεια ότι το εικονιζόμενο προϊόν είναι αυτό που -είδε να κυκλοφορεί και- θέλει να αγοράσει!
Αντίθετα, ποιος είναι ο λόγος που ένας επισκέπτης eshop-υποψήφιος πελάτης πείστηκε να αγοράσει από την περιγραφή προϊόντος;
Ο λόγος είναι ότι τα κείμενα του eshop ακολουθούν τους:
7 κανόνες που κάνουν τις περιγραφές προϊόντων σε eshop να οδηγούν σε πωλήσεις!
Αναλυτικά…
1. Κάντε focus στον ιδανικό πελάτη σας!
Όταν γράφετε μια περιγραφή προϊόντος που απευθύνεται σε ένα τεράστιο πλήθος υποψήφιων αγοραστών, οι περιγραφές σας γίνονται γενικόλογες. Έτσι καταλήγετε να μην απευθύνεστε σε κανέναν!
Τα καλύτερα κείμενα σε περιγραφές προϊόντων για eshop απευθύνονται στον ιδανικό πελάτη. Στην ουσία, το κείμενο αποτελείται από τις απαντήσεις στις πιθανές ερωτήσεις ενός υποψήφιου πελάτη. Ποιες λέξεις χρησιμοποιεί ένας υποψήφιος πελάτης που γνωρίζει καλά το προϊόν που προσφέρετε;
Συγκεντρώστε & ενσωματώστε αυτό το λεξιλόγιο στις περιγραφές προϊόντων στο eshop σας για να δημιουργήσετε ιδανικές περιγραφές για τα ενδιαφέροντα των επισκεπτών.
2. Αναδείξτε τα οφέλη που προσφέρει το προϊόν σας!
Μπορεί γενικά τα χαρακτηριστικά των προϊόντων που διαθέτει ένα eshop να είναι πολύ σημαντικά. Ωστόσο, ο υποψήφιος πελάτης-επισκέπτης έχει το μυαλό του παρακάτω!
Πιο συγκεκριμένα, ενδιαφέρεται για τα οφέλη που πρόκειται να έχει στη ζωή του το προϊόν που προσφέρετε. Γι’ αυτό, επικεντρώστε τις περιγραφές προϊόντων στην αξία (value) που προσθέτει σε έναν πελάτη, η αγορά του προϊόντος σας.
Προχωρήστε ένα βήμα παρακάτω και μιλήστε για τη βελτίωση που παρέχουν τα προϊόντα σας ακόμα και σε προσωπικό επίπεδο. Για την ακρίβεια: μην προσφέρετε απλώς υψηλής ποιότητας προϊόντα, αλλά μια υψηλής ποιότητας εμπειρία σε κάθε επισκέπτη στο eshop σας.
3. Μιλήστε σε υπερθετικό βαθμό
Αν και υπάρχει η αντίληψη ότι η χρήση υπερθετικού βαθμού ταυτίζεται με την υπερβολή (άρα είναι μια προσπάθεια να κρυφτεί κάποιο ελάτωμα), όταν ο υπερθετικός βαθμός συνδυάζεται με ακλόνητες αποδείξεις… έχετε τον τέλειο συνδυασμό!
Εάν υπάρχουν σαφείς αποδείξεις που αναδεικνύουν το προϊόν σας ως πραγματικά το καλύτερο της αγοράς, τότε δώστε συγκεκριμένες αποδείξεις για τον λόγο αυτό. Χρησιμοποιείστε τις περιγραφές προϊόντων για να τονίσετε τα σημεία που ξεχωρίζει και κάνει τη διαφορά αναφέροντας χειροπιαστές αποδείξεις.
4. Μπείτε μέσα στην φαντασία των επισκεπτών!
Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι:
Εάν οι άνθρωποι κρατούν ένα προϊόν στα χέρια τους, τότε αυξάνεται η επιθυμία τους να το αποκτήσουν!
Σε περιπτώσεις eshop, όπου οι επισκέπτες του ηλεκτρονικού καταστήματος δεν μπορούν να κρατήσουν τα προϊόντα στα χέρια τους, η λύση λέγεται copywriting! Δημιουργείστε διαφημιστικά κείμενα με περιγραφές προϊόντων που αυξάνουν την επιθυμία, αλλά αφήνουν τον επισκέπτη να φαντάζεται τη συνέχεια της ιστορίας με το προϊόν σας στα χέρια του!
5. Mini-ιστορίες VS εμπορικά επιχειρήματα
Η λογική πειθούς μέσα από τις περιγραφές προϊόντων σε eshop διαφέρει από το φυσικό κατάστημα. Σε αντίθεση με τη φυσική παρουσία, στο διαδίκτυο ο επισκέπτης μπαίνει πιο εύκολα για να “χαζέψει”, να μείνει όση ώρα θέλει μέσα σε ένα eshop, να συγκρίνει με τις ώρες δύο παραπλήσια προϊόντα, είτε πρωί, είτε μεσημέρι, είτε τα ξημερώματα, όταν θα έχει τον χρόνο και τη διάθεση να περιηγηθεί με την ησυχία του!
Μην του στερείτε τη χαρά να διαβάσει κάτι ενδιαφέρον, κάτι με το οποίο μπορεί να ταυτιστεί! Αντί για έναν βομβαρδισμό με εμπορικά επιχειρήματα ή περιορισμό σε φράσεις τύπου “αγόρασε τώρα”, δοκιμάστε μια mini-ιστορία.
Για να το πετύχετε, μια mini-ιστορία για περιγραφή προϊόντος σε eshop πρέπει να απαντά σε:
- Ποιος είναι ο κατασκευαστής του προϊόντος;
- Τι ενέπνευσε τη δημιουργία του προϊόντος;
- Ποια εμπόδια χρειάστηκε να ξεπεραστούν για τη δημιουργία του προϊόντος;
6. “Αποπλανήστε” τον επισκέπτη με γοητευτικές λέξεις στις περιγραφές προϊόντων!
Οι γοητευτικές λέξεις αυξάνουν τις πωλήσεις. Ασκούν περισσότερη δύναμη και απαιτούν μεγαλύτερη προσπάθεια για επεξεργασία από τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Γι’ αυτό έχουν μεγαλύτερη ευκολία να συνδεθούν γερά με άλλες κοντινές έννοιες που “κατοικούν” μέσα μας.
Λέξεις που αποπλανούν στον λόγο θεωρούνται τα επίθετα, ωστόσο τα επίθετα είναι και περίπλοκα. Συχνά δεν προσθέτουν νόημα στις προτάσεις σας γι’ αυτό είναι καλύτερο να τα διαγράψετε και να μιλήσετε περισσότερο (με) ουσιαστικά -τον πιάσατε εδώ τον συνειρμό ελπίζω 😋
Μεγάλη εξαίρεση αποτελούν τα γοητευτικά επίθετα που ΟΤΑΝ χρησιμποιούνται σωστά είναι οι πιο δυνατές λέξεις. Οπτικοποιούν την εμπειρία του αναγνώστη πριν καν αγοράσει το προϊόν σας! Επενδύστε σε λέξεις που δεν περιγράφουν απλώς εξωτερικά τα χαρακτηριστικά του προϊόντος σας, αλλά αποτυπώνουν την αυθεντική εμπειρία της χρήσης του!
7. (last but not least) Ευανάγνωστες περιγραφές προϊόντων
Δεν είναι όλα τα προϊόντα για όλα τα στυλ συγγραφής κειμένων σε περιγραφές προϊόντων σε eshop. Χρειάζεται μελέτη και προσαρμογή. Εκείνο που είναι κοινό σε όλες τις περιπτώσεις, ωστόσο, είναι ένα: τα κείμενα για περιγραφές προϊόντων σε eshop πρέπει να είναι ευανάγνωστα, καθαρά και ξάστερα.
Μερικά στάνταρ tips είναι:
- Τραβήξτε τον επισκέπτη με τους τίτλους
- Χρησιμοποιήστε bullets για να αποδώσετε το περιεχόμενο (συμπληρωματικά σε ένα σύντομο κείμενο)
- Συμπεριλάβετε άφθονο λευκό/κενό χώρο
- Αυξήστε το μέγεθος της γραμματοσειράς σας για να προωθήσετε την αναγνωσιμότητα