fbpx
Τάσεις SEO 2021 για e-shop - ιστοσελίδες

Τάσεις SEO 2021 για e-shop – ιστοσελίδες

Χα! Με τις τάσεις seo 2021 ξημερώνει η εποχή που σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης στρέφονται στην κατασκευή e-shop έφτασε! Ήταν αναμενόμενο ότι αυτό αργά ή γρήγορα θα γινόταν, ασχέτως αν τελικά λόγω της πανδημίας, η μετάβαση πραγματοποιείται απότομα, άκομψα και βάναυσα!

Αυτό σημαίνει ότι ο πήχης δυσκολίας αυξάνεται! Όταν λέω “πήχης δυσκολίας” εννοώ το πολύ απλό: η δημιουργία e-shop ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΤΑ ΜΕ ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΑΥΓΑ. Ουσιαστικά αποτελεί δημιουργία καταστήματος με όλη τη σημασία της λέξης και απαιτεί μεγάλο σεβασμό στους κανόνες του ηλεκτρονικού εμπορίου προκειμένου να αποφέρει κέρδος.

Οι κανόνες επιτυχίας ενός e-shop είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με την προώθηση ιστοσελίδων SEO και τις διαδικασίες βελτιστοποίησης για τη μηχανή αναζήτησης της Google (και όχι μόνο αλλά κατά προτεραιότητα). Η Google ενημερώνει τον αλγόριθμο αναζήτησης αρκετές χιλιάδες φορές το χρόνο. Οι περισσότερες από αυτές τις ενημερώσεις είναι πολύ μικρές για να τις παρατηρήσετε, αν και υπάρχουν πάντα μερικές εκπλήξεις. Έτσι, οι κανόνες αναζήτησης αλλάζουν συνεχώς, γεγονός που καθιστά τη βελτιστοποίηση αναζήτησης λίγο πολύ έναν κινούμενο στόχο – ιδίως αν είστε από αυτούς που δεν ασχολείστε τακτικά με αυτό το κομμάτι.

Εάν είστε εξοικειωμένοι με το ιστορικό των ενημερώσεων Google, τότε πιθανώς γνωρίζετε ότι ακολουθούν ένα αρκετά προβλέψιμο μοτίβο. Σιγά-σιγά, η Google βελτιώνεται στην εύρεση πραγματικά σχετικού περιεχομένου. Αυτό σημαίνει ότι γίνεται πιο δύσκολο να χειριστείτε τη Google βασιζόμενοι σε ξεπερασμένες τακτικές SEO!

Με άλλα λόγια, το περιεχόμενο είναι τώρα… πραγματικά βασιλιάς!

Με αυτό τον τρόπο, οι νέες τάσεις SEO 2021 για e-shop και ιστοσελίδες, μπορεί να αυξάνουν τη δυσκολία κατάταξης στις υψηλές θέσεις, αλλά μετατρέπουν τα οργανικά αποτελέσματα ακόμα πιο επικερδή συγκριτικά με τα paid ads, για εκείνα τα e-shop που φροντίζουν επιμελώς ήδη από την κατασκευή τους (ή την ανασχεδίαση) όλες τις λεπτομέρειες και τις απαιτήσεις των νέων τάσεων.

1. Οι νέες μετρήσεις page experience επηρεάζουν τα rankings

Core Web Vitals - SEO

Τον Μάιο του 2020 η Google παρουσίασε τα Core Web Vitals – τρεις νέες μετρήσεις που θα προστεθούν στον τρόπο με τον οποίο η Google μετρά την εμπειρία των χρηστών. Και οι τρεις μετρήσεις είναι λίγο πολύ για την αντιληπτή ταχύτητα σελίδας: πόσο γρήγορα φορτώνεται, πόσο σύντομα γίνεται διαδραστικό και πόσο σταθερό είναι κατά τη φόρτωση.

Η Google ανακοίνωσε πρόσφατα ότι οι Core Web Vitals θα γίνουν επίσημα σήματα κατάταξης τον Μάιο του 2021. Όταν συμβεί, αυτές οι μετρήσεις θα χρησιμοποιηθούν ως περισσότερο από ένα «tie-breaker» και όχι ως ένα ισχυρό σήμα κατάταξης. Έτσι, για παράδειγμα, εάν υπάρχουν δύο σελίδες με εξίσου σχετικό περιεχόμενο, παρόμοιας ποιότητας και authority, τότε εξαρτάται από τις μετρήσεις page experience για να αποφασίσετε ποια θα κατατάσσεται υψηλότερη.

Τι πρέπει να κάνετε

Το Core Web Vitals μπορεί να μετρηθεί χρησιμοποιώντας οποιονδήποτε αριθμό εργαλείων της Google για Webmasters: PageSpeed ​​Insights, Chrome UX Report, Search Console, Chrome DevTools, Lighthouse και Web Vital Chrome Extension. Τα περισσότερα από αυτά τα εργαλεία θα κάνουν επίσης κάποιες προτάσεις για το πώς μπορείτε να βελτιώσετε κάθε μέτρηση, οπότε ακολουθήστε τις συμβουλές μέχρι να είστε ικανοποιημένοι με τη βαθμολογία σας.

2. Το mobile-first index θα επιβάλλεται σε όλες τις ιστοσελίδες

Ήδη από το 2016, η Google είχε αρχίσει να θέτει σε προτεραιότητα το index της έκδοσης για κινητό.  Αυτό σημαίνει ότι μια ιστοσελίδα ή ένα e-shop κατατάσσονται βάσει της έκδοσης για κινητά και όχι της έκδοσης desktop. Επιπλέον, όλοι οι πρόσφατα εγγεγραμμένοι ιστότοποι διαβάζονται πρώτα από κινητό από προεπιλογή! Τέσσερα χρόνια αργότερα, η διαδικασία είναι σχεδόν ολοκληρωμένη!

Τι πρέπει να κάνετε

Δώστε έμφαση στην έκδοση για κινητά κατά προτεραιότητα. Αν ξεκινάτε τώρα με τη δημιουργία e-shop ή ετοιμάζετε ανακατασκευή, αφήστε σε δεύτερη μοίρα τη σχεδίαση σε μεγάλες οθόνες με τα εντυπωσιακά banner και ρίξτε όλο το βάρος σε μια λειτουργική, φιλική, γρήγορη, απλή και minimal σχεδίαση για κινητά.

3. Η τεχνητή νοημοσύνη κατακτά τις αναζητήσεις

Ξεκινώντας με το RankBrain το 2015, με αποκορύφωμα το BERT το 2019, η Google έκανε ένα τεράστιο άλμα στη χρήση AI για την ερμηνεία τόσο των ερωτημάτων όσο και των αποτελεσμάτων αναζήτησης. Σε μόλις ένα χρόνο από τότε που ξεκίνησε ο BERT, άλλαξε από το 10% σε σχεδόν 100% όλων των ερωτημάτων αγγλικής γλώσσας.

Ο BERT έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικός στον εντοπισμό της ακριβούς πρόθεσης ενός ερωτήματος. Μπορεί να επιλύσει τη λεξική ασάφεια, να μάθει νέες λέξεις, να διορθώσει ορθογραφικά λάθη, να βρει συνώνυμα και να λάβει υπόψη τις προηγούμενες παραβλεφθείσες stop words. Παράδειγμα:

Τεχνητή Νοημοσύνη και SEO
Ο BERT είναι επίσης ο αλγόριθμος που είναι υπεύθυνος για το λεγόμενο passage indexing. Αυτό που κάνει είναι να τραβήξει ένα σχετικό απόσπασμα από μια, σε μεγάλο βαθμό, άσχετη σελίδα:

Τεχνητή Νοημοσύνη και SEO 2

Τι να κάνετε

Τώρα που ο BERT κατανοεί βαθιά τη φυσική γλώσσα και το περιεχόμενο που δημοσιεύουμε, αλλάζει εντελώς η πολιτική του SEO που θα εφαρμοστεί. Μπορούμε να αλλάξουμε από τη γραφή για μηχανές αναζήτησης σε γραφή για πραγματικούς χρήστες, πράγμα που σημαίνει λιγότερες αδέξια τοποθετημένες λέξεις-κλειδιά, χωρίς πίεση να συμπεριληφθούν σχετικές παραλλαγές λέξεων-κλειδιών, αλλά και περισσότερη ελευθερία στο ποιοτικό (και όχι το ρομποτικό…) γράψιμο. Μια πολύ μεγάλη καινοτομία για το copywriting που εγκαινιάζουν οι τάσεις SEO 2021!

4. Entities σε ίδιο επίπεδο με backlinks

Μέχρι σήμερα, το γράφημα γνώσεων της Google έχει συλλέξει περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια entities και 500 δισεκατομμύρια ιδιοκτησες entities. Αυτό δεν είναι τόσο πολύ, δεδομένου ότι ως entities δεν είναι μόνο αξιοσημείωτα άτομα, αλλά και βιβλία, τραγούδια, ταινίες, εταιρείες, έννοιες – κυριολεκτικά οτιδήποτε.

Το πιο σημαντικό είναι ότι η Google διαθέτει πλέον την τεχνολογία για να ανακαλύπτει νέα entities από μόνη της (όχι μόνο να τις δανείζεται από τη Wikipedia). Χρησιμοποιεί το AI για να ακολουθήσει τη σύνταξη γύρω από γνωστά entities και να δει αν οδηγούν σε νέα. Αυτά καταγράφονται στη συνέχεια ως σχετικές με τις παλιές.

Έτσι, αντί να συνδέεται μια ιστοσελίδα μόνο με backlink, η Google θα έχει σύντομα έναν ιστό entities συνδεδεμένων με τις σχέσεις τους – ένα μοντέλο του πραγματικού κόσμου. Αυτό το μοντέλο θα πει στην Google ποιες εταιρείες είναι αξιόπιστες, ποιοι συντάκτες είναι ειδικοί και ποιο περιεχόμενο αξίζει πραγματικά να καταταχθεί υψηλότερα.

Τι να κάνετε

Μερικά από τα πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε περιλαμβάνουν τη δημιουργία ενός entity εκτός της επωνυμίας σας (μέσω ρητής σύνταξης και συχνών αναφορών) και στη συνέχεια, διεκδίκηση του προφίλ σας GMB. Στην ουσία, μοιάζει πολύ με αυτό που κάναμε με τα τα backlinks!

5. Οι παράγοντες EAT για το SEO

Expertise, authority, trustworthiness (EAT) αποτελούν αμφιλεγόμενο θέμα στην κοινότητα SEO. Μερικοί λένε ότι το EAT είναι σήμα κατάταξης, άλλοι ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει τρόπος να μετρήσει η Google το EAT με τον αλγόριθμό της.

Για να είμαστε δίκαιοι, η Google πιθανότατα δεν μπορεί να απαντήσει σε πολλές από τις ερωτήσεις EAT απευθείας. Δεν μπορεί να ελέγξει εάν οι πληροφορίες είναι επιστημονικά ακριβείς ή αν ο συγγραφέας είναι πραγματικά ειδικός. Όμως, η Google μπορεί ακόμα να ελέγξει για έμμεσα σήματα EAT. Για παράδειγμα, εάν η σελίδα αναφέρει όλες τις σωστά entities που σχετίζονται με το θέμα, τότε είναι πιθανώς ακριβής. Εάν το όνομα του συγγραφέα είναι καλά εδραιωμένο στον ιστό, σχετίζεται με άλλες θεματικά παρόμοιες πλατφόρμες και προφίλ, τότε ο συγγραφέας είναι πιθανώς ειδικός.

Αυτές οι δυνατότητες βελτιώνονται καθημερινά και έχουν ενσωματωθεί δυνατικά στις τάσεις SEO 2021. Με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης και ενός συνεχώς αυξανόμενου γραφήματος γνώσεων, είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι η Google θα είναι σύντομα σε θέση να μετρήσει το EAT με κάποια εμπιστοσύνη.

Τι να κάνετε

Τα quality backlinks εξακολουθούν να αποτελούν σήμα εξουσίας. Ένα ασφαλές SSL επίσης εξακολουθεί να αποτελεί ένδειξη αξιοπιστίας, όπως και η άριστη εμπειρία χρήστη.

6. Το Local SEO θα γίνει όλο και πιο περίπλοκο

Το local SEO αφορά περισσότερο e-shop που δουλεύουν παράλληλα και το φυσικό τπυς κατάστημα σε τοπικό επίπεδο σε μία ή και παραπάνω πόλεις στην Ελλάδα.

Όχι πολύ καιρό πριν, η Google συνήθιζε να προτείνει τοπικές επιχειρήσεις βάσει της εγγύτητας με τον χρήστη. Όμως, τα τελευταία δύο χρόνια, έχουμε δει την Google να απομακρύνεται από τον παράγοντα εγγύτητας και να αυξάνει αργά την εξάρτησή της από την ποιότητα και τη συνάφεια. Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις έχουν πλέον περιθώριο για να επηρεάσουν την τοπική κατάταξη.

Και η Google είναι στην ευχάριστη θέση να παρέχει τα εργαλεία. Το Google My Business (GMB) προσθέτει νέες δυνατότητες στις καταχωρίσεις του. Οι επιχειρήσεις μπορούν πλέον να δημοσιεύουν αναρτήσεις, να απαντούν σε ερωτήσεις, να προσθέτουν προϊόντα και υπηρεσίες, να προσφέρουν κρατήσεις και να δημιουργούν μηνύματα – όλα από τις καταχωρίσεις τους.

Πανδημία και τάσεις SEO 2021; Εννοείται! Και με την έναρξη του COVID-19, η Google εξοπλίζει γρήγορα τις καταχωρίσεις GMB με ακόμη περισσότερες επιλογές. Θα μπορούσατε να επισημάνετε την επιχείρησή σας ως προσωρινά κλειστή, να προσθέσετε εναλλακτικές ώρες λειτουργίας, να συλλέξετε δωρεές, να πουλήσετε δωροκάρτες και να ενεργοποιήσετε ειδικά χαρακτηριστικά για να επισημάνετε τις επιλογές ασφάλειας:

Local SEO eshop

Τι να κάνετε

Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για το τοπικό σας SEO είναι να βελτιστοποιήσετε την καταχώρισή σας στο GMB. Αντιμετωπίστε το σαν να ήταν ο δεύτερος ιστότοπός σας, εξερευνήστε όλες τις δυνατότητές του (δημοσιεύσεις, ερωτήσεις και απαντήσεις, χαρακτηριστικά κ.λπ.) και παρακολουθήστε προσεκτικά τις κριτικές σας.

7. Τα structured data θα καταστούν αναπόφευκτα

Τα structured data δεν είναι ακριβώς μια νέα τάση. Αλλά παρόλο που η σημασία του συνεχίζει να αυξάνεται, δεν είναι ακόμη μια ευρέως αποδεκτή τακτική SEO.

Η πιο άμεση εφαρμογή structured data είναι η δημιουργία rich snippets, τα οποία είναι απολύτως απαραίτητα αν θέλετε να κατατάξετε για πράγματα όπως συνταγές ή άρθρα ειδήσεων:

Structured data & SEO

Μια άλλη εφαρμογή τους είναι να τα χρησιμοποιήσετε για Local SEO. Υπάρχει ένας τύπος σχήματος που ονομάζεται “τοπική επιχείρηση” και σας επιτρέπει να επισημάνετε την εταιρεία σας, τη διεύθυνσή της και τα βασικά στοιχεία επικοινωνίας. Μόλις εφαρμοστεί στον ιστότοπό σας, το τοπικό σχήμα ενημερώνει την Google πού βρίσκεται η επιχείρησή σας και βελτιώνει τις πιθανότητες εμφάνισης στα τοπικά αποτελέσματα αναζήτησης.

Τι να κάνετε

Τα structured data ακούγονται σαν να είναι κάτι πολύ περίπλοκο για να προσπαθήσετε, αλλά πραγματικά δεν είναι. Είναι μόνο κομμάτια HTML που πρέπει να προστεθούν σε μέρος του περιεχομένου σας.

8. Η Google θα καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες για να ικανοποιήσει την πρόθεση

Χάρη στο BERT, η Google μπορεί πλέον να ανακτά όχι μόνο σελίδες, αλλά και μικρά κομμάτια σελίδων – για να ικανοποιήσει την ακριβή πρόθεση ενός χρήστη. Για οτιδήποτε συγκεκριμένο θέλω να ψάξω, η Google προτιμά να ανεβάσει την ακριβή παράγραφο απαντώντας στην ερώτησή μου και δεν θα χρειαστεί να διαβάσω ούτε να επισκεφτώ τη σελίδα.

Τι να κάνετε

Δημιουργήστε το περιεχόμενό σας, όπως για παράδειγμα τις περιγραφές προϊόντων σε eshop, έχοντας κατά νου ένα απόσπασμα που απαντά σε πιθανή αναζήτηση ενός χρήστη. Παράλληλα, χρησιμοποιήστε έξυπνα τις επικεφαλίδες σας τόσο στην αρχική σελίδα, όσο και στις σελίδες της προϊοντικής κατηγορίας και κυρίως στη σελίδα προϊόντος του e-shop. Επίσης, προσθέστε FAQ στις σελίδες σας – η Google μπορεί να τα χρησιμοποιήσει για ερωτήματα που μοιάζουν με ερωτήσεις.

 

Συμπέρασμα

Στο παρελθόν, το SEO άφηνε περιθώρια για να το χρησιμοποιήσετε με στόχο να ταξινομήσετε μια σελίδα ανεξάρτητα από το αν ήταν πραγματικά καλή ή όχι. Σήμερα, αυτό δεν ισχύει! Στην εποχή μας και σύμφωνα με τις νέες τάσεις SEO 2021, τα πάντα αρχίζουν και τελειώνουν σε αυτό που ονομάζεται “εμπειρία του χρήστη”, περιλαμβάνοντας μέσα τη σοβαρή δουλειά που έχετε να κάνετε με το copywriting επενδύοντας σε μια συνολική προσέγγιση που θα εφαρμοστεί ήδη από τη σχεδίαση του e-shop για την παρουσίαση των προϊόντων σας και του brand σας.

Ας το παραδεχτούμε: Όσο αυξάνεται ο ανταγωνισμός, τόσο το παιχνίδι δυσκολεύει, θέτοντας αυστηρά κριτήρια κατάταξης σε μια προσπάθεια να φέρει σε επαφή τους χρήστες με τις καλύτερες διαθέσιμες επιλογές. Αν πιστεύετε ότι το δικό σας e-shop ανήκει σε αυτές, δεν έχετε παρά να το αποδείξετε φροντίζοντας όλες τις λεπτομέρειες που πρέπει να πληροί ένα σύγχρονο e-shop για σύγχρονες ανάγκες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *