fbpx

Digital Κείμενα

Digital Κείμενα

Τα digital κείμενα δεν διαφέρουν από την κανονική συγγραφή στο χαρτί ως προς τη φιλοσοφία τους. Η τεχνολογία που μεσολαβεί ανάμεσα στις δύο περιπτώσεις ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ τη διαδικασία της συγγραφής κειμένου.

Αντίθετα: η διαρκής εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης στο διαδίκτυο έχει εξειδικεύσει τόσο πολύ την ικανότητα των μηχανών αναζήτησης να δίνουν συγκεκριμένες απαντήσεις που το ΓΡΑΠΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ μιας ιστοσελίδας επικοινωνεί με το περιεχόμενο του διαδικτύου καλύτερα από ό, τι δύο άνθρωποι μεταξύ τους!

Ο περιβόητος αλγόριθμος της Google δεν είναι κάποιο μαγικό ξόρκι. Ο μόνος λόγος που μοιάζει επτασφράγιστο μυστικό είναι γιατί το 90% των χρηστών αντιμετωπίζει την Google σαν “μια μυστική οργάνωση που ελέγχει τον κόσμο”.

Αν δει όμως προσεκτικά κάποιος τη συμπεριφορά και τον τρόπο λειτουργίας των αποτελεσμάτων σε μια αναζήτηση, θα διαπιστώσει ότι αυτό δεν ισχύει.

Αντίθετα αυτό που ισχύει είναι ότι το διαδίκτυο βελτιώνει όλο και περισσότερο τη συμπεριφορά του ως νοημοσύνη. Από την πρώτη μέρα που δημιουργήθηκε, μιμείται & αντιγράφει τη συμπεριφορά του ανθρώπου. Πιο εξειδικευμενα: μιμείται & αντιγράφει τη συμπεριφορά του ανθρώπου που το χρησιμοποιεί.

Ο χρήστης είναι αυτός που έχει διαμορφώσει & συνεχίζει να διαμορφώνει την ποιότητα των αναζητήσεων στις μηχανές αναζήτησης. Οι ανάγκες ενός χρήστη, ο τρόπος που επιχειρεί να τις καλύψει πληκτρολογώντας λέξεις ή φράσεις-κλειδιά και οι αντιδράσεις του πάνω σε αυτά τα αποτελέσματα είναι οι παράγοντες που καθορίζουν τη μιμητική συμπεριφορά του διαδικτύου.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ DIGITAL ΚΕΙΜΕΝΑ

Άρα τι είναι τα digital κείμενα και ποια είναι η σχέση τους με την τεχνητή νοημοσύνη & τις μηχανές αναζήτησης;

Τα digital κείμενα ευνοούν την επικοινωνία του χρήστη με το διαδίκτυο. Η επικοινωνία του χρήστη που αναζητά λέξεις ή φράσεις-κλειδιά και η επικοινωνία του χρήστη που χρησιμοποιεί λέξεις ή φράσεις-κλειδιά για να προσφέρει απαντήσεις.

Είναι ΑΚΡΙΒΩΣ η ίδια επικοινωνία όπως είναι εγγεγραμένη στο DNA του ανθρώπου από τη φύση μας. Με την ίδια λογική που αναπτύχθηκε ως ανθρώπινη ικανότητα επικοινωνίας, έτσι εξελίσσεται στο διαδίκτυο εξειδικεύοντας όλο και περισσότερο τη σχέση ενός που ψάχνει με εκείνον που προσφέρει.

Είναι επικοινωνία ΜΟΝΟ μέσα από κείμενα γιατί κάθε πληροφορία χρειάζεται να καταγραφεί από κάποιον έτσι ώστε να τη βρει ο άλλος όταν πληκτρολογήσει. Στη φάση των φωνητικών αναζητήσεων, οι απαντήσεις πρέπει να καταγραφούν ακόμα πιο εξειδικευμένα προκειμένου να έρθει το σωστό αποτέλεσμα.

Λέγονται digital κείμενα γιατί δημοσιεύονται στο διαδίκτυο και όχι σε χαρτί. Αυτή είναι η μόνη διαφορά με το κανονικό γράψιμο. Όλα τα άλλα παραμένουν ίδια: απαιτείται απλό, συγκεκριμένο, έγκυρο, αυθεντικό, με σημαντικές πληροφορίες περιεχόμενο.

Αυτά είναι τα Digital Κείμενα και παρακάτω ακολουθούν οι δυνατότητες αξιοποίησής τους με τις Υπηρεσίες Copywriting.

1. ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ & ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Υπάρχουν δύο πολύ σημαντικοί λόγοι που κάθε website & e-shop ΠΡΕΠΕΙ να διαθέτει περιγραφές κατηγοριών & προϊόντων από τα αγαθά που προσφέρει:

α) Πληροφόρηση του επισκέπτη για τα αγαθά που προσφέρετε. Στις ηλεκτρονικές πωλήσεις, η φυσική παρουσία ενός πωλητή αντικαθίσταται από το ποιοτικό κείμενο που ενημερώνει για τις λεπτομέρειες των προϊόντων, των υπηρεσιών & των παροχών της επιχείρησής σας.

β) Η περιβόητη Google! Πολλά θα έχετε διαβάσει για τις “λέξεις-κλειδιά” που “θέλει να βλέπει σε συγκεκριμένες θέσεις η Google” προκειμένου να “ανεβάσει ψηλά την ιστοσελίδα σας”. Η ουσία είναι τα κείμενα της ιστοσελίδας σας να διαθέτουν πλούσιο, βαθύ & έγκυρο περιεχόμενο σχετικό με όσα προσφέρετε έτσι ώστε από τις αντιδράσεις του κάθε επισκέπτη να καταλάβει πόσο αξιόπιστοι είστε απέναντι σε όσα υπόσχεστε. Αξιόπιστος = χρήσιμος = ψηλότερο σκορ στα rankings της Google.

2. META DESCRIPTION & META KEYWORDS

Οι όροι Meta Description & Meta Keyword παραμένουν ακόμα άγνωστοι σε πολλούς επιχειρηματίες που διαθέτουν εταιρικό website ή eshop. Η σημασία τους όμως δεν είναι κάτι περίπλοκο: τα meta description & meta keywords διευκρινίζουν το θέμα της κάθε σελίδας / ενότητας σε ένα website. Παίζουν υποστηρικτικό ρόλο στο βασικό περιεχόμενο αποτελώντας τη βάση πάνω στην οποία αναπτύσσεται το main content μιας συγκεκριμένης σελίδας.

Meta description αποτελεί η σύντομη περιγραφή του θέματος μιας σελίδας. Μια σύνοψη του περιεχομένου της σελίδας, η οποία είναι ορατή στον επισκέπτη κάτω από τον κεντρικό τίτλο της σελίδας, όταν αυτή εμφανίζεται στα αποτελέσματα των αναζητήσεων της Google.

Ο ρόλος μιας meta description έχει να κάνει με την μηχανή αναζήτησης της Google, η οποία διαβάζει & συσχετίζει τη σύντομη περιγραφή με το βασικό περιεχόμενο. Αλλά και με τον χρήστη, ο οποίος από τη σύντομη περιγραφή που διαβάζει, αποφασίζει σε μεγάλο βαθμό αν θα κάνει κλικ στον τίτλο ή όχι.

Τα meta keywords αφορούν αποκλειστικά τη μηχανή αναζήτησης Google. Είναι οι βασικές λέξεις-κλειδιά ή φράσεις κλειδιά (keyword-phrases ή long tail keywords) τις οποίες διαβάζει η Google για να αντιληφθεί σε ποιες κατηγορίες ανήκει το περιεχόμενό σας.

Τα meta keywords έχουν άμεση σχέση με τα keywords που πληκτρολογούν οι χρήστες όταν αναζητούν προϊόντα & υπηρεσίες. Είναι σημαντικό να ταιριάξετε το περιεχόμενο του website σας με τον τρόπο που το κοινό επιλέγει να περιηγηθεί στο διαδίκτυο.

3. ΕΤΑΙΡΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ / ABOUT US

Η ενότητα About us γνωστή και ως “Εταιρικό προφίλ”, “Ποιοι είμαστε” ή “Προφίλ εταιρίας” είναι εκείνη που κλικάρει κάθε χρήστης για να δει με ποιον έχει να κάνει. Στο ίντερνετ εξάλλου κανείς δεν ξέρει κανέναν.

Γι’ αυτό το λόγο το About us είναι απαραίτητη σελίδα σε κάθε website ή e-shop. Σε αυτή την ενότητα αναφέρεται σύντομα ή διεξοδικά η ταυτότητα, το ιστορικό, η φιλοσοφία & οι στόχοι μιας επιχείρησης.

Πολλοί επιχειρηματίες κάνουν το μοιραίο λάθος να θεωρούν κάτι εντελώς κοινότυπο το περιεχόμενο της σελίδας About us. Καταλήγουν να αντιγράφουν μια έτοιμη περιγραφή διορθώνοντας μόνο ονόματα & τίλους. ΜΟΙΡΑΙΟ ΛΑΘΟΣ!

Αρχικά αν μια επαγγελματική ιστοσελίδα δεν μπορεί να περιγράψει μόνη της κάποια βασικά χαρακτηριστικά για τον εαυτό της & τις δραστηριότητές της είναι αδύνατο να πείσει ως σοβαρό brand.

Ένα δυνατό About us είναι ο καλύτερος τρόπος για να πετύχετε ένα άμεσο engagement με το κοινό. Αποδεδειγμένα οι κορυφαίες εταιρίες σπαταλούν σημαντικό χρόνο σε έρευνα & εργασία προκειμένου να δημιουργήσουν ένα έξυπνο, ελκυστικό & προωτότυπο About us που θα κάνει κλικ στη συνείδηση του επισκέπτη.

4. ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ / BLOG POST

Μόλις τρεις βασικοί λόγοι αρκούν για να καταλάβει κανείς πόσο σημαντική είναι η λειτουργία BLOG σε κάθε website & e-shop.

α) Η κατασκευή ιστοσελίδας διαμορφώνει το περιεχόμενο στις βασικές ενότητες με σκοπό να παραμείνει έτσι για μεγάλο διάστημα. Μικρές αλλαγές μπορούν να γίνουν, ωστόσο κατά 90% το περιεχόμενο δεν αλλάζει για 2-3 χρόνια σύμφωνα με στατιστικές.

Στα e-shop οι αλλαγές είναι πιο συχνές με την προσθήκη & αφαίρεση προϊόντων. Ωστόσο και εκεί μια collection ενδέχεται να μείνει ανεβασμένη για ένα διάστημα 2-3 μηνών. Αυτό σημαίνει ότι το περιεχόμενο του website είναι στατικό.

Η στασιμότητα στον δυναμικό χώρο του SEO ισοδυναμεί με “αυτοκτονία”. Η μόνη άμεση, δραστική & αποτελεσματική λύση είναι η συχνή ανανέωση της ιστοσελίδας με άρθρα στο blog: τα συχνά post (πχ 1 άρθρο / εβδομάδα) ανανεώνουν το υλικό ενός website κρατώντας ανοικτή την επικοινωνία με τις μηχανές αναζήτησης.

β) Με τα συχνά άρθρα στο BLOG δημιουργούνται προϋποθέσεις στους επισκέπτες για να βρουν από άλλες πηγές το webiste ή το eshop σας. Είναι πιο δύσκολο να εμφανιστείτε ψηλά ανάμεσα σε δεκάδες παρόμοιες επιχειρήσεις που πουλάνε ένα “μαύρο πουκάμισο βαμβακερό”, αλλά είναι ευκολότερο να εμφανιστείτε ψηλά στο θέμα “top 10 τάσεις στα ανδρικά πουκάμισα 2018”.

γ) Η κίνηση μετράει. Ποτέ δεν μπορείτε να ξέρετε ποιες σελίδες από το website θα επιλέξει να διαβάσει ένας επισκέπτης. Η λειτουργία ενός BLOG είναι απαραίτητη εφόσον διαθέτει BLOG ακόμα και ένας ανταγωνιστής σας, αν δεν θέλετε να δείξετε ότι υστερείτε. Και ανάμεσα σε ένα BLOG παρατημένο με αραιές αναρτήσεις, είναι προτιμότερο & πιο αξιόπιστο το BLOG που διαθέτει συχνό, ποικίλο & ποιοτικό περιεχόμενο για το αντικείμενό του.

Ανακαλύψτε τις δυνατότητες του Copywriting!

Ζητήστε Προσφορά!