fbpx
6 τύποι πτώσης στα Google rankings και πώς να τα αντιμετωπίσετε

6 τύποι πτώσης στα Google rankings και πώς να τα αντιμετωπίσετε

Με τα google rankings, όλα ξεκινάνε σαν σκηνή από ταινία τρόπου του George Romero…

Ξυπνάτε ένα πρωί, κάνετε ένα Google Search για να δείτε τα rankings σας και ξαφνικά, όλες οι θέσεις που κερδίσατε, έχουν εξαφανιστεί!

Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν θα πρέπει να κατηγορείτε τον εαυτό σας ότι δεν κάνατε το καλύτερο δυνατό για να αποφύγετε αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση. Ωστόσο, πρέπει να μπείτε στη διαδικασία να ανακαλύψετε όλα τα πιθανά σενάρια στα οποία η ιστοσελίδα σας κόλλησε και έχασε την οργανική δυναμική της.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Όταν αντιμετωπίσετε μια δραματική και απρόσμενη πτώση των rankings σας, μείνετε ψύχραιμοι και αρχίστε να αναζητάτε αιτίες!

Σίγουρα μια τέτοια πτώση είναι αφορμή πανικού, αλλά δεν είναι το τέλος του κόσμου και σίγουρα δεν είναι το τέλος της ιστοσελίδας σας. Είναι ακριβώς όπως η περίπτωση του Wile E. Coyote, του αγαπημένου χαρακτήρα κινουμένων σχεδίων που κυνηγούσε τον Roadrunner. Παρότι, κατέληγε συχνά να πέφτει από γκρεμό ή κάτι τέτοιο, ποτέ δεν σταμάτησε το κυνήγι!

Πρέπει να καταλάβετε γιατί η ιστοσελίδα σας ενδέχεται να αιμορραγεί. Αυτό θα μπορούσε να συμβαίνει επειδή:

  • Η Google επέβαλε κυρώσεις στην ιστοσελίδα σας
  • Η ιστοσελίδα έχει ορισμένα ζητήματα που οδήγησαν στην πτώση της κατάταξης.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να αξιολογήσετε την κατάσταση με την πτώση στα google rankings και να καταλάβετε τι έχει καταστραφεί στην ιστοσελίδα σας. Θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε ορισμένες από τις μεθόδους που θα μπορούσαν να σώσουν από μια “πτώση των SERP της Google” (αυτοί είναι ενδεικτικά μόνο μερικοί από τους κύριους λόγους, καθώς είναι αδύνατο να αναλυθεί κάθε πιθανή κατάσταση). Ακολουθούν 6 σημαντικοί λόγοι για τους οποίους η ιστοσελίδα σας ενδέχεται να έχει χάσει την κατάταξή της στη Google αλλά και πώς πρέπει να αντιμετωπίσετε την πτώση.

1. Αλγοριθμική πτώση rankings λόγω penalty

1.1. Πώς να διαγνώσετε μια ποινή Google;
Αυτό είναι συνήθως μια μεγάλη πτώση στην κατάταξη των μηχανών αναζήτησης, που συμβαίνει σε μια νύχτα. Εάν παρατηρήσετε ότι η ιστσελίδα σας πέφτει πάνω από 10-20 θέσεις σε πλήθος keywords, αυτό θα μπορούσε να υποδεικνύει penalty. Μια μεγάλη διαφορά μεταξύ αλγοριθμικών και μη αυτόματων ποινών είναι ότι οι πρώτες είναι αυτόματες και συνήθως κυκλοφορούν με διάφορες ενημερώσεις Google, ενώ οι δεύτερες εφαρμόζονται χειροκίνητα από έναν υπάλληλο της Google.

Δεδομένου του γεγονότος ότι η Google είχε συνήθεια να κάνει ενημερώσεις χωρίς να το δηλώνει με σαφήνεια, θα πρέπει να παρακολουθείτε συνεχώς τις αλλαγές κατάταξης. Γνωρίζετε ότι έχετε τιμωρηθεί από την Google εάν η πτώση είναι σκληρή και γρήγορη αλλά συνεχίζει να κατατάσσεται σε άλλες μηχανές αναζήτησης όπως το Bing ή το Yahoo.


1.2 Πώς να αναγνωρίσετε και να ανακτήσετε από το Google Penalty;
Η πρόκληση για να προσδιορίσετε ακριβώς τι συνέβη θα ήταν πρώτα να ελέγξετε τον λογαριασμό σας στο Google Webmaster Tools. Εκεί λαμβάνετε ειδοποιήσεις από την Google σχετικά με τις μη αυτόματες ενέργειες που έχουν πραγματοποιήσει στην ιστσελίδα σας. Πρώτα θα πρέπει να δείτε αν υπάρχουν ειδοποιήσεις.

Θα πρέπει επίσης να ελέγξετε την ενότητα Μη αυτόματες ενέργειες από τα Εργαλεία για Webmasters Google, καθώς αυτό είναι το μόνο μέρος που θα σας ανακοινωθεί για κυρώσεις Google που έχουν επιβληθεί στην ιστοσελίδα σας. Πρέπει να αποδεχτείτε την απόφαση με ηρεμία και να προχωρήσετε στην επίλυση του ζητήματος. Το να προσδιορίσετε ακριβώς τι έβλαψε την ιστοσελίδα σας είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε.

1.3 Πώς θα εντοπίσετε το πρόβλημα (διαρροή);

Εάν το πρόβλημα είναι on-page, πρέπει να επανεξετάσετε το περιεχόμενο και το internal linking στη σελίδα. Επίσης, ελέγξτε για duplicate περιεχόμενο και keyword stuffing. Εάν το πρόβλημα είναι off-page, πρέπει να εντοπίσετε και να καταργήσετε (disavow) τους συνδέσμους που θεωρήθηκαν ύποπτοι για τη Google (toxic backlinks). Για τους υπόλοιπους συνδέσμους που εξακολουθούν να οδηγούν στην ιστοσελίδα σας και δεν καταργήθηκαν, μπορείτε απλώς να τους απορρίψετε. Για να ανακτήσετε τις μη αυτόματες κυρώσεις, θα πρέπει να υποβάλετε ένα αίτημα επανεξέτασης. Λάβετε υπόψη ότι μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι να ανακτήσετε τη θέση σας στα SERP.

1.4 Πώς να αποφύγετε το Google penalty;
Παρακολουθείτε συνεχώς τους συνδέσμους σας και τον κίνδυνο να τιμωρηθείτε με εξειδικευμένα εργαλεία που σας προειδοποιούν όταν κάτι αρχίζει να συμβαίνει στο προφίλ των συνδέσμων σας.

2. Σας προσπέρασε ένας competitor

2.1. Πώς να το διαγνώσετε;
Αυτό είναι συνήθως μια μικρή πτώση στην κατάταξη. Θα δείτε την ιστοσελίδα των ανταγωνιστών σας που ξεπέρασε εσάς ενώ οι άλλες ιστοσελίδες θα βρίσκονται συνήθως στις ίδιες θέσεις με πριν.

2.2. Πώς αναγνωρίζετε ένα ζήτημα προσπέρασης από ανταγωνιστή;

Θα πρέπει να παρακολουθείτε συνεχώς και να αναλύετε τις ιστσελίδες και τα κοινωνικά προφίλ στα social media των ανταγωνιστών σας για να κατανοήσετε καλύτερα τι κάνουν.

2.3. Πώς θα το αποφύγετε;

Η παρακολούθηση των κύριων ανταγωνιστών σας και η κατανόηση των στρατηγικών για τη δημιουργία backlinks που εφαρμόζουν, θα μπορούσαν να προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια στις επόμενες κινήσεις τους.

  • Παρακολουθήστε προσεκτικά τις τακτικές του περιεχομένου (on-page content) και τις στρατηγικές δημιουργίας συνδέσμων (backlinks) των ανταγωνιστών σας
  • Αν αυξάνονται σταθερά, σημαίνει ότι κάνουν κάτι σωστό. Κατανοήστε και προσαρμόστε τις στρατηγικές σας ανάλογα. Θα πρέπει να προσπαθήσετε να είστε πολύ διαφορετικοί και δημιουργικοί με τις στρατηγικές μάρκετινγκ περιεχομένου εάν θέλετε να ξεχωρίσετε από τον ανταγωνισμό.

3. Η ιστοσελίδα σας υποβιβάστηκε λόγω τεχνικών ζητημάτων / technical errors

3.1. Πώς να εντοπίσετε εάν η πτώση των rankings οφείλεται σε τεχνικά ζητήματα στην ιστοσελίδα;
Τα τεχνικά ζητήματα είτε προκαλούν μεγάλη πτώση στα google rankings είτε δεν επιτρέπουν στην ιστοσελίδα σας να σκαρφαλώσει σε υψηλότερες θέσεις. Μάλιστα αποτελεί ένα ξεκάθαρο σήμα κινδύνου όταν οι κατατάξεις σας αρχίζουν να πέφτουν αργά και σταθερά, παρόλο που προσπαθείτε σοβαρά να δημιουργήσετε ποιοτικό περιεχόμενο και ποιοτικά backlinks.

3.2. Πού να αναζητήσετε και πώς να εντοπίσετε και να επιλύσετε ένα πρόβλημα βελτιστοποίησης στη σελίδα;
Ελέγξτε τον ιστότοπό σας στο Google Console και εντοπίστε πιθανά προβλήματα ξεκινώντας από εκεί.

Αν έχετε πολλά broken links ή κακό internal linking. Μεταβείτε στις Βελτιώσεις HTML για να εντοπίσετε τυχόν προβλήματα με τις ετικέτες. Επίσης εργαστείτε διεξοδικά με το PageSpeed ​​Insights καθώς δίνει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τα προβλήματα που ενδέχεται να έχετε με την ιστοσελίδα σας αλλά και πώς να τα διορθώσετε. Μπορεί ακόμα ο ιστότοπός σας παραβιάστηκε. Όλα αυτά μπορούν να βρεθούν στα Εργαλεία για Webmasters Google.

3.3. Πώς να αποτρέψετε προβλήματα στη σελίδα;

Να παρακολουθείτε πάντα την ιστοσελίδα σας στο Google Console μελετώντας όλες τις ειδοποιήσεις που λαμβάνετε. Εάν το κάνετε αυτό, οι πιθανότητες να πέσετε θύματα ζητημάτων στη σελίδα θα μειωθούν δραστικά.

4. Η ιστοσελίδα σας χάνει συνδέσμους

4.1. Πώς μοιάζει αυτός ο υποβιβασμός;

Συνήθως είναι είτε μια μικρή ή μεγάλη πτώση. Θα δείτε τεράστιες αιχμές στην ταχύτητα του συνδέσμου, καθώς θα δείτε πολλούς εισερχόμενους συνδέσμους να εξαφανίζονται από το link profile σας.

4.2. Πώς να εντοπίσετε και να επιλύσετε μια πτώση στα google rankings λόγω χαμένων συνδέσμων;
Ελέγξτε τους χαμένους συνδέσμους του ιστότοπού σας τις τελευταίες 90 ημέρες. Εάν δείτε πολλούς χαμένους συνδέσμους, αυτό μπορεί να υποδηλώνει πτώση κατάταξης. Ελέγξτε αυτούς τους συνδέσμους ξεχωριστά. Εάν αυτοί οι σύνδεσμοι είχαν αφαιρεθεί σκόπιμα από webmasters, αυτό θα μπορούσε να είναι μια κόκκινη σημαία προς την Google ότι αυτοί ήταν τοξικοί σύνδεσμοι.

Δημιουργήστε οργανικό περιεχόμενο και ποιοτικά backlinks για την ιστοσελίδα σας αξιοποιώντας τις δυνατότητες του Copywriting SEO

4.3. Πώς να αποτρέψετε τις υποτιμήσεις λόγω χαμένων συνδέσμων;

Παρακολουθήστε τους χαμένους συνδέσμους σας ενεργά με εξειδικευμένα SEO tools. Παρακολουθείτε στενά την κατάσταση των συνδέσμων που αναφέρονται στη σελίδα σας ώστε να έχετε ξεκάθαρη εικόνα σε ό,τι συνδέεται μαζί της και να ενεργήσετε ανάλογα.

5. Η Google μόλις ενημέρωσε τον αλγόριθμό της

5.1. Πώς μοιάζει μια ενημέρωση αλγορίθμου Google;

Οι ενημερώσεις του αλγόριθμου της Google μπορούν να προκαλέσουν από μια μικρή έως μια δραματικά μεγάλη και ξαφνική πτώση. Όπως και να ‘χει, όταν τα google rankings αλλάζουν απότομα και ξαφνικά, είναι πιθανόν να κρύβεται μια ενημέρωση της μηχανής αναζήτησης από πίσω.

5.2. Πώς να προσδιορίσετε ένα Google Update;

Ελέγξτε τα forum και τα portals SEO για ειδήσεις που σχετίζονται με πιθανή ενημέρωση σε αυτό το χρονικό πλαίσιο. Αφού το ξεκαθαρίσετε, εφαρμόστε αυτά τα ευρήματα στον ιστότοπό σας. Πρέπει να προσδιορίσετε τι έχει αλλάξει στον αλγόριθμο και πώς η ιστοσελίδα σας ενδέχεται να παραβιάζει τις οδηγίες της Google.

5.3. Πώς να αποτρέψετε χτύπημα στα rankings από Google Update;

Επενδύστε στην οργανική ανάπτυξη με τις δυνατότητες του Copywriting SEO και καθιερώστε το brand σας διαδικτυακά. Επικεντρωθείτε στη διαμόρφωση ενός αυθεντικού περιεχομένου, φτιάξτε ένα ισχυρό community στα social και ελέγχετε καθημερινά πιθανά τεχνικά σας ζητήματα για να παραμείνετε θωρακισμένοι απέναντι σε google updates.

6. Google Flux

6.1. Πώς μοιάζει το Google Flux;

Ένα από τα πράγματα που δεν έχετε τη δύναμη να ελέγξετε, είναι η ροή Google (Google Flux). Αυτό το ζήτημα είναι πολύ απρόβλεπτο και ασταθές, επομένως δεν μπορείτε να είστε διαρκώς alert για τυχόν σημάδια.

Αυτό είναι ένα κλασικό παράδειγμα της Google Flux που θα μπορούσε να ερμηνευθεί λανθασμένα ως αρνητική επίθεση στο SEO σας.

6.2. Πώς να αναγνωρίσετε μια ροή Google;

Είναι συνήθως πιο δύσκολο να εντοπιστεί. Όλα πρέπει να φαίνονται εντάξει:

  • Δεν υπάρχουν προβλήματα στη σελίδα
  • Χωρίς προβλήματα σε links
  • Κανένα προσπέρασης από competitors
  • Δεν υπάρχει κάποια γνωστή ενημέρωση στη μηχανή αναζήτησης

6.3. Πώς να το αποτρέψετε;

Απλώς δεν μπορείτε! Όπως ανέφερα προηγουμένως, είναι εκτός ελέγχου σας και δεν χρειάζεται να ξοδεύετε πολύ χρόνο προσπαθώντας να βρείτε τον λόγο για ένα Google Flux. Αυτές οι ροές είναι φυσιολογικές για οποιαδήποτε τοποθεσία. Εάν πρόκειται για Flux, θα αποδειχτεί σε λίγες μέρες!

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Όπως ίσως θα έχετε ήδη διαπιστώσει, οι κορυφαίες ιστοσελίδες είναι ένα βήμα μπροστά, λαμβάνοντας προφυλάξεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο δημιουργούν και προωθούν το περιεχόμενό τους. Παρακάμπτοντας τον πειρασμό για ένα γρήγορο άλμα και επενδύοντας σε καθημερινή ενασχόληση με όλους τους τομείς που αφορούν το SEO, είναι ο πιο σίγουρος τρόπος για να αυξήσετε τα google rankings σας στις μηχανές αναζήτησης αλλά και να παραμείνετε στις υψηλότερες θέσεις. Πάνω απ’ όλα, φροντίστε να ενημερώνεστε συχνά και επικοινωνείτε με τους ειδικούς, προκειμένου να βαδίζετε με προσοχή στον ευμετάβλητο κόσμο SEO και της Google!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *