fbpx
copywriting tips

5 Copywriting tips για να γράψεις top digital κείμενα για διαφήμιση

Τα copywriting tips στη συγγραφή κειμένων για ιστοσελίδες είναι τέχνη διαφορετική από το χειρόγραφο γράψιμο (παρότι το γράψιμο είναι ίδια διαδικασία).  Απαιτεί δημιουργικότητα σε πολλαπλά επίπεδα, υψηλή αισθητική για το τελικό αποτέλεσμα & ιδιαίτερη τεχνική γνώση. Τα online διαφημιστικά κείμενα επιτρέπουν να δημιουργήσετε περιεχόμενο που δεν είναι μόνο πρακτικό και πειστικό, αλλά προκαλεί δέος και εντυπωσιασμό.

Η digital συγγραφή κειμένων είναι κυρίως επιστήμη. Μια σύγχρονη, ανερχόμενη επιστήμη που, όπως όλες οι επιστήμες, στηρίζεται στο πείραμα: δοκιμή, έλεγχος, αποτυχία, επανέλεγχος, βελτίωση, συνεχής εκπαίδευση, μελέτη αποτελεσμάτων πριν την επόμενη συγγραφή.

Για την σωστή ανάπτυξη μιας ιδέας ως περιεχόμενο στο διαδίκτυο πρώτα δημιουργείτε το κείμενο & στη συνέχεια, το τεστάρετε διαρκώς για να χτίσετε το περιβάλλον marketing γύρω από αυτό.

Αυτή η τακτική διακρίνει τα πετυχημένα παραδείγμα copywriting σε websites από όσα δεν τα κατάφεραν το ίδιο καλά. Μαθαίνοντας από τους πετυχημένους, ωστόσο, ας δούμε παρακάτω ποιοι είναι οι 5 τρόποι για να γράψεις ένα top digital κείμενο.

1. Απλό & εύκολο κείμενο στην ανάγνωση

Η πιο βασική προσέγγιση για την digital συγγραφή κειμένων σε ιστοσελίδες  βρίσκεται στην απλή παρουσίαση των πληροφοριών. Το απλό, βέβαια, είναι και δύσκολο. Κι όμως, δεν χρειάζονται υπερβολές για να δώσεις στους επισκέπτες να καταλάβουν ποιος είσαι και τι κάνεις.

Σκεφτείτε για παράδειγμα το Google Analytics.

good-copy-1

 

 

 

 

 

 

 

Τα κείμενα σε αυτή τη σελίδα δεν πρόκειται να κερδίσουν κάποια λογοτεχνικά βραβεία, αλλά θα κάνει τη δουλειά. Θα δώσουν με σαφή τρόπο τις πληροφορίες που χρειάζεται ο επισκέπτης/χρήστης πριν χρησιμοποιήσει σχετικά την παρεχόμενη υπηρεσία.

2. Γράψτε σαν να λέτε μια ιστορία

Όλοι αγαπούν μια καλή ιστορία. Για την ακρίβεια, όλοι δίνουν μεγαλύτερη προσοχή όταν ακούνε ή διαβάζουν κάτι με τη μορφή ιστορικής διήγησης.

Τα κείμενα που περιγράφουν προϊόντα & υπηρεσίες (ακόμα περισσότερο τα κείμενα που περιγράφουν το εταιρικό προφίλ μιας επιχείρησης) δεν ξεφεύγουν από αυτό τον κανόνα.

-Με ποιο τρόπο; 
-Με τη μέθοδο Storytelling!

Σκεφτείτε τα χαρακτηριστικά ενός προϊόντος & την αξία που συνειφέρουν στην καθημερινότητα του χρήστη. Γράψτε μια σύντομη περιγραφή προϊόντος με ηθικό δίδαγμα την ικανοποίηση που νιώθει κανείς όταν αποκτά το συγκεκριμένο προϊόν. Για να το πετύχετε καλύτερα αυτό, βασιστείτε σε απλά γεγονότα της καθημερινότητας, ιστορικά στοιχεία, ή διασημότητες που συνδέονται σχετικά με το προϊόν της περιγραφής.

Η ιστορία σας, βέβαια, δεν πρέπει να είναι δραματική! Αρκεί απλώς να είναι ενδιαφέρουσα για το κοινό-στόχο σας!

3. Κείμενο που συνομιλείς μαζί του!

Ένας από τους διασημότερους copywriters, ο John Caples, αποκαλεί το κείμενο σε μορφή διαλόγου ως “You and Me” και μας δίνει ένα από τα πιο πρακτικά copywriting tips.

Ακολουθώντας αυτό το στυλ συγγραφής κειμένων digital, γράφεις σαν να εξελίσσεται μια συζήτηση μεταξύ δύο ανθρώπων: του copywriter και της αξίας που έχει το προϊόν.

Είναι μια απλή προσέγγιση στο κείμενο που προσπαθεί να ταυτιστεί με τον αναγνώστη λέγοντάς του:

“Ξέρω πώς αισθάνεστε. Αισθανόμουν το ίδιο. Όμως όλα άλλαξαν όταν βρήκα αυτό το προϊόν…”!

Σημαντικό σε αυτό το στυλ κειμενογραφίας είναι το απόλυτο πάθος για αυτό που προσπαθείτε να προωθήσετε.

Στην πραγματικότητα, μπορείτε να:

  1. Καταγράψετε μια συζήτηση σχετικά με το προϊόν
  2. Μεταγράψετε τη συνομιλία σε κείμενο
  3. Την αναπτύξετε αναφέροντας τα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου προϊόντος που θέλετε να προβάλετε.

#Simple, but efficient!

4. Πείτε πολλά, πουλήστε τρελά (ή γιατί το πολύ μικρό κείμενο κάνει ένα website να μοιάζει μίζερο…)

Ειδικά στην Ελλάδα, η “ποσότητα” αποτελεί μεγάλο θέμα συζήτησης. ΕΝΤΕΛΩΣ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΑ έχει επιρατήσει η αντίληψη ότι “στο ίντερνετ δεν θέλει να γράφεις πολλά”. Ποιοι τα λένε αυτά; Δυστυχώς αρκετοί επιχειρηματίες που αντιλαμβάνονται την ιστοσελίδα της επιχείρησής τους σαν πώληση σε φυσικό κατάστημα.

ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ.

Τα μεγάλα online διαφημιστικά κείμενα φέρνουν καλύτερα αποτελέσματα.

Γιατί;

Σε αντίθεση με μια πραγματική συνομιλία πρόσωπο με πρόσωπο ενός υποψήφιου πελάτη με έναν πωλητή, το γραπτό κείμενο έχει μόνο μία ευκαιρία να πείσει. Μόλις φτάσει μπροστά στον αναγνώστη, πρέπει να βγάλει όλα τα επιχειρήματα στο τραπέζι.

(Ισχύει το ίδιο παράδειγμα με το Google Analytics παραπάνω)

Σημαντική βοήθεια για να αναπτύξετε σωστά ένα πλήρες περιεχόμενο είναι η πρόβλεψη για πιθανές ερωτήσεις από τους επισκέπτες. Οι απαντήσεις σε αυτές είναι οδηγός για τη συγγραφή κειμένων στην ιστοσελίδα.

Φυσικά δεν χρειάζεται να παρουσιάσετε όλα τα γεγονότα και τα οφέλη!

Ωστόσο, είναι απαραίτητο να εκμεταλλευτείτε τον χώρο που δίνει το website σας και να μοιράσετε σωστά όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται ο επισκέπτης. Δημιουργείστε περιεχόμενο που έχει πολλά και χρήσιμα πράγματα να πει από την αρχική σελίδα μέχρι το εσωτερικό του.

5. Γράψτε κείμενα που ξεσηκώνουν!

Με τίτλους όπως:

“Ένα επαναστατικό υλικό…”

“Ένα νέο θαύμα στον χώρο της…”

“Το μοναδικό προϊόν στον κόσμο που…”

Είναι απαραίτητο για να πουλήσετε το προϊόν που περιγράφετε, πρωτίστως να είστε εσείς πιστοί οπαδοί του. Ή τουλάχιστον, αυτό να δείχνει η περιγραφή σας για το προϊόν!

Οκ, αυτό βρίσκεται ανάμεσα στα κορυφαία copywriting tips: Μην διστάσετε να κάνετε εξαιρετικές δηλώσεις στις περιγραφές των προϊόντων σας και στη συνέχεια (όπως σχολιάσαμε στο νο4) να παραθέσετε άμεσα και απλά τις αποδείξεις για τους ισχυρισμούς σας.

Τα στοιχεία που ακολουθούν ένα εντυπωσιακό τίτλο, μπορούν να είναι κείμενο ως:

  • στατιστικά στοιχεία
  • μαρτυρίες πελατών
  • επίσημες έρευνες
  • (ακόμα και όλα μαζί).

ΠΡΟΣΟΧΗ: αυτή η μέθοδος θέλει μέτρο! Λίγο παραπάνω αλάτι στο φαγητό και… χάλασε τη γεύση! 

Συμπέρασμα

Το Copywriting SEO μπορεί να αφορά έναν ή να συνδυάζει 2-3 ή και όλες τις παραπάνω τακτικές. Μπορεί να μην περιέχει καμία και πάλι να είναι εξίσου πετυχημένη.

Τα πιο σημαντικά copywriting tips από όλα είναι δύο:

1) Να αποκτήσετε περιεχόμενο που δείχνει ότι δεν φοβάστε να μιλήσετε ανοικτά για τα προϊόντα της επιχείρησής σας.

2) Η κειμενογραφία να αναδεικνύει την προσωπικότητά σας! 

Στο τέλος της ημέρας, η επιλογή ενός επισκέπτη κρίνεται από την άνεση, την ασφάλεια και την εμπιστοσύνη που θα του εμπνεύσετε. Κερδίστε μια φορά και θα τα απολαμβάνετε για πάντα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *